Juraj Miškov kritizoval návrh budúcoročného štátneho rozpočtu

11.12.2012 Bratislava

Bratislava 11. decembra (TASR) - Návrh budúcoročného štátneho rozpočtu je nereálny. "Zaslúžite si Nobelovu cenu za najderavejší rozpočet," odkázal ministrovi financií Petrovi Kažimírovi (Smer-SD) opozičný politik zo SaS Juraj Miškov v rozprave o nastavení príjmov a výdavkov na rok 2013.

Zdôraznil, že rozpočet nemá žiadne ambície na výdavkovej strane a na príjmovej je založený iba na "zbožných" prianiach. Šéfovi rezortu financií dal za príklad kolegu SR v eurozóne Estónsko. To je aj s prebytkovým deficitom založené na dlhodobej fiškálnej disciplíne, keďže občania a politici odmietajú zadlžovať budúce generácie.

Miškovov kolega z klubu Jozef Mihál vyčítal vládnym politikom pri rozprave k rozpočtu zmeny, ktoré za posledné týždne schválili vo finančnej, daňovej, zdravotnej aj odvodovej oblasti. "Toľko vážnych zmien je nestráviteľných aj pre koňa, nielen pre mzdovú účtovníčku v malej firme," zdôraznil.

Dodal, že pri stretnutiach s podnikateľmi sa nestretol ani s jedným pozitívnym ohlasom. "Všetci sa chytali za hlavy," podotkol s tým, že zmeny ich budú od januára budúceho roka stáť viac energie, peňazí, čo bude mať za následok prepúšťanie. Spolu s Miškovom sa tak zhodli na fakte, že do rozpočtu nemusí pritiecť toľko zdrojov, koľko si vláda naplánovala.
 

Vyberte región